Hortobágyi palacsinta.
Az eredeti recept szerint borjú paprikással töltött palacsinta: LINK
A recept később változott, már hivatalosan is. Miszerint csirke paprikásból készítik, pontosabban paprikás csirke combból.
Nem írom le, hogy kell egy pörkölt alapot készíteni, és hogy kell tovább elkészíteni a paprikás csirkét, rátérek a lényegre.
Tehát, kész a paprikás csirke, amit természetesen csirke combból kell készíteni csonttal együtt. A kész húst félre kell tenni, le kell szedni a húst a csontról.
A visszamaradt paprikás mártást be kell habarni egy tejfölös habarással, át kell szűrni. Ebbe vissza lehet még tenni párolódni a húst. Amikor már a hús elég pépes lehet tölteni a megsütött palacsintákat. A töltött palacsintát bele kell tenni egy tepsibe vagy egy üveg tálba, ezt be a sütőbe és picit megpirítani az egészet. Tálalásnál tányérra kell tenni 2-3 töltött palacsintát, kis paprikás szósszal elönteni. Lehet még kevés tejfölt tenni rá vagy mellé. Az olyan ételeknél amihez adunk valamilyen szószt, mártást, tejfölt érdemes egy kis szószos tálba tenni még plusz szószt, mert lehet, hogy a vendég még kérne. Díszíteni is lehet, karika paradicsommal, paprikával, de nem kell túlzásba vinni.
És hogy csinálták a Rubinban?
Volt egy nagy műanyag vödör, abba gyűjtöttük a kolbász végeket, virsli darabokat, mindenféle felvágott véget (páriszsi, zala, olasz, gépsonka, szalámi), maradék sült húsokat meg minden szart ami nem ment ki a vendégekhez de kidobni nem akarták.
Amikor a vödör megtelt, ledarálták húsdarálóval, lett egy undorító massza.
Főztek hozzá egy kondérnyi paprikás mártást, ez egyszerű gyakorlatilag egy lecsó behabarva tejfölös habarással és átpasszírozva egy kúptölcséren. Ne megvan a darált fos, meg a paprikás takony mártás, ezt össze kell tenni egy lábasba, összeforralni és kész a töltelék. Ezt a fost töltötték bele a palacsintákba. A rohadó szalámi vég meg a társai féle töltelék.
Egyszer megkóstoltam mert érdekelt, hogy milyen íze van. Meglepetésemre egész jó volt, ízre nem mondtam volna meg, hogy amit eszek az egy rakás szar. Na így kell eladni a moslékot. Igazi fillérbaszó vendéglátósok, sajnos ez az átlag.
Gastro Paraszt