GastroReality

GastroReality

2018-as kiruccanás nagynénémmel Mosonmagyaróvárra

2019. június 05. - GastroReality

2018.08.20 Mosonmagyaróvár:

Egy hétvégét töltöttem el nagynénémmel Mosonmagyaróváron.


Első nap, hely Korzó étterem Magyar utca 5. Tipikus kisvendéglő, belépve inkább pince-kocsma hangulat csapott meg, szag is erre emlékeztetett, tipikus 30 éves berendezés, dohány szagú bútorokkal.
Menüt kértem, csülkös bableves, rántott borda hasábbal. Semmi extra.
Kiszolgálást hagyjuk, messziről látszik, hogy nem szakmabeli de évek óta a szakmában dolgozó nő volt a felszolgáló/pultos/takarító egy személyben, amolyan mindenes. Valószínűleg ő a tulaj is. Ha a tulaj dolgozik egy étteremben akkor ott van baj.
A leves finom volt, elrontani nem nagyon lehet csak fel kell tenni a hozzávalókat és megfőzi magát. A gond ott kezdődött, amikor kenyeret kértem hozzá. Kihozott egy meleg gőzölgő kenyeret. Elsőre azt hittem friss, aztán amikor kézzel szét téptem esett le, hogy a  fillérbaszó kicsinyes állat a száraz kenyeret vizezte be és rakta be a mikróba, hogy egy kis életet leheljen abba a szarba (ez egy olcsó vendéglátós trükk). Ha ilyet kaptok basszátok vissza neki, onnan lehet felismerni , hogy a kenyér bele nyúlik mint a gumi és meleg mint a friss szar.
Főétel, semmi extra, hasáb rántott bordával.
Árban nem emlékszem, de nem volt vészes.
Ettől a helytől nem vártam csodát. 3/5 (Itt picit felül értékeltem a helyet, az ok , hogy nagyjából arra számítottam amit kaptam.)

Második nap, hely Malom Cafe:
Szépen, igényesen kialakított kávézó és étterem.
Megérkezésünkre rögtön jött a felszolgáló.
Az étel megrendelésétől kb. 30-40 perc múlva meg is kaptam az ételt. Egy vegyes sajt-hús tálat rendeltem egy darab cserépen. Az étel finom volt, szépen összeállítva mellé egy pohár borral tökéletes. De mi a tökömért kell egy cserépdarabra felrakni? Nincs pénzetek tányérra? Marad valakinek az építkezésből ? Kurva terendik akartok lenni ezért bevásároltatok a helyi tüzépen?
Nagynéném is egy hús levest kért. Ő kb. 1,5 óra múlva kapta meg a levest? Megkérdeztem, hogy mégis mi tart ennyi ideig összedobni egy húslevest? Erre a felszolgáló leereszkedő lekezelő stílusban adta elő, hogy ők minden ételt frissen készítenek. Ergo nem volt a készételes hűtőben hús alap lé. ( A nem szakmabeliek kedvvért, készételes hűtőben tároljuk a nem eladott ételeket, pl. főtt burgonya, rizs, stb.)  3/5

Utolsó nap, harmadik hely Grande Pizzeria Kolbai Károly u. 1:
Nagynéném egy húsleves rendelt, én egy cigánypecsenyét. Kiszolgálásra nincs panasz, átlagos nem kiemelkedő, nem is rossz, nem is jó.
Nagynéném megkapta a húslevesét, amiben kemény volt a csirke hús. Nem tudta megrágni, mert protézist visel.
Én kaptam egy tál hasábburgonyát, a húst nem láttam mert a krumpli mellett egy rózsaszín takonymártás volt. Megpiszkáltam és akkor láttam, hogy a hús az karaj és az a rózsaszín takony amivel leöntötték valami paprikás mártás utánzat lehet. Ebben a paprikás taknyos fosba volt még bele aprítva húsos szalonna. 
Csak hogy, világos legyen a probléma leírom a cigány pecsenye receptjét nagy vonalakban:
Taraja pácolva (mustár, olaj), só,bors, olaj, fokhagyma, kenyérszalonna, piros paprika, serpenyős burgonya.
A tarjával dolgozni picit nehéz, mert inasabb hús, mint a karaj, sok a kötőszövet a húsban. Ezért sütésnél hajlamos „összeugrani” a hús, a pác ezen picit segít de ezeket a kötőszöveteket a kés hegyévek át kell vágni.
Lesütjük a húst, a kész serpenyős burgonya mellé tálaljuk. A húst megkenjük foghagymás olajjal ízlés szerint. A hús tetejére a lesütött kakastaréj szalonnát tesszük. Megszórjuk a szalonna tetejét szárított petrezselyemmel és egy kis pirospaprikával.
Cigánypecsenye nagyjából (kattints a szövegre)

És hogy a legtöbb helyen miért nem tarjából kapjátok a cigánypecsenyét? Mert munkaigényesebb a tarjából dolgozni, mert drágább mint a karaj.
És hogy miért karajból kapjátok általában a cigánypecsenyét? Mert egyszerű vele dolgozni, és olcsóbb a karaj, a cigánypecsenyét tarja árban adják el.
Nem is beszélve, hogy nem serpenyős burgonyával szokták tálalni, mert egyszerű a fostos hasábot elővenni a fagyasztóból és belebaszni, az olajsütőbe. Egyébként egy serpenyős burgonyát max. 10 perc alatt el lehet készíteni egy étteremben, mert főtt burgonya mindig kell legyen a készételes hűtőben. Ja, hogy plusz meló van vele?

Ettől a helytől az ár színvonalat, az étlapot, az elhelyezkedést figyelembe véve többet vártam, vagyis az a több az elvárható minimum. 2/5

Végére még hozzátenném, azt, hogy mennyire tré a hasábburgonya. Mirelit fos amit azért használnak orrba-szájba mert gyorsan ki lehet sütni és jól tárolható. A legtöbb magyaros ételbe amiben pl. serpenyős vagy tepsis burgonya van hasábot adnak mert az kurva egyszerű, még egy 5 csillagosnak hazudott étteremben is mint pl. a volt munkahelyemen.

Gastro Paraszt

A bejegyzés trackback címe:

https://gastroreality.blog.hu/api/trackback/id/tr1114875708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása